Display omlet z szynk  i camembertem 1

Szybkie i tanie śniadanie!

Szybkie i tanie śniadanie!

Nie masz pomysłu co zjeść jutro rano? Poniżej przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy na smaczne śniadania na studencką kieszeń, które przygotujesz w kilka chwil!


1. Pożywny omlet z tym, co lubisz!

Nasza pierwsza propozycja jest bardzo prosta – omlet z wędliną, serem mozzarella i suszonymi pomidorami! Podane składniki możesz zastąpić innymi, które lubisz bardziej – polecamy również omlet z serem pleśniowym czy kiełbasą chorizo, pycha!

Porcja dla 1-2 osób, czas przygotowania około 10 minut

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100g startego sera mozzarella
  • 1-2 plasterki wędzonej wędliny
  • 4-5 suszonych pomidorów w zalewie
  • szczypta soli i pieprzu
  • opcjonalnie szczypta bazylii lub oregano
  • łyżeczka oliwy

Rozbełtać jajka wraz z oliwą oraz solą i pieprzem. Dodać drobno pokrojone pomidory, wędlinę oraz ser mozzarella. Całość wrzucić na patelnię i podsmażać, aż zetnie się jajko. Następnie przerzucić omlet na drugą stronę i chwilę podsmażyć, uważając aby nie przypalić sera. Na koniec można posypać omlet bazylią lub oregano. Gotowe!

2. Jajeczne tosty z serem i pomidorem

Druga nasza propozycja z jajkiem w roli głównej. Pyszne tosty opiekane w jajku, które przygotowuje się naprawdę szybko.

Porcja dla 1-2 osób, czas przygotowania ok 10 minut.

Składniki:

  • 2 jajka
  • kilka kanapek chleba tostowego (świetnie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem)
  • 1-2 świeże pomidory
  • kilka plasterków żółtego sera, np. Gouda
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka masła do smażenia

Rozbełtać jajka wraz z solą i pieprzem. Obtoczyć kanapki w jajku i smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron, aż do zrumienienia. Zdjąć z patelni, gotowe kanapki obłożyć serem i pomidorami. Polecamy również z tuńczykiem i szczypiorkiem!


3. Jogurt z granolą i owocami

Ostatnia nasza propozycja na słodko, błyskawiczna i banalnie prosta w przygotowaniu, a zarazem pyszna i pożywna!

Porcja dla 1 osoby, czas przygotowania ok 5 minut.

Składniki:


  • kubek jogurtu naturalnego
  • 5-6 łyżek granoli (uwielbiamy czekoladową!)
  • kilka plasterków banana
  • garść sezonowych owoców, najlepiej malin
  • opcjonalnie łyżeczka miodu


Do wysokiej szklanki sypiemy na spód 2-3 łyżki granoli, przekładamy połową jogurtu naturalnego (jeśli chcesz możesz dosłodzić jogurt miodem, świetnie smakuje!), następnie układamy banana w plasterkach. Całość znów przekładamy jogurtem, posypujemy 3 łyżkami granoli. Na wierzch układamy maliny (jesienią/zimą polecamy zastąpić je suszoną żurawiną). I gotowe!